måndag 16 mars 2009

Vad är det vi stoppar i oss?

I min roll som hälsoombud på jobbet fick jag i förra veckan chansen att lyssna på en hälsokostföreläsning med temat ¨vad är det vi stoppar i oss¨? En stor del av föreläsningen byggde på boken Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson som är journalist och har undersökt vad maten, som vi köper, egentligen innehåller och går ut på att vi konsumenter blir totallurade av livsmedelsindustrin. Syftet med föreläsningen var att få oss och reagera, bli arga och ifrågasätta vad mataffärerna erbjuder för produkter men på mig hade den motsatt effekt; jag gick därifrån uppgiven och nere i skoskaften med frågan: vad ska jag äta? Jag tror jag pratar för många när jag säger att de flesta av oss idag inte har tid att bara baka vårt eget bröd, göra vår egen glass, koka vår egen buljong osv. Sedan har vi ju också frågan om vikten; efter 40-årsåldern saktar ämnesomsättningen i kroppen ner; det är plötsligt inte lika enkelt att hålla vikten, om jag skulle använda den vanliga creme fraichen, feta mjölken och grädden osv. jämfört med de magrare varianterna skulle jag gå upp ännu mer... Det handlar ju om en balans det förstår jag också men det är inte helt enkelt....
Tänker ni mycket på vad ni handlar och stoppar i er?

2 kommentarer:

Frida sa...

Jag har läst boken, och blev än mer inspirerad att äta bra och naturligt. Angående light-produkter och vikt så tänker jag såhär: jag drar hellre ner på antalet gånger jag lagar sånt som innehåller grädde o. dyligt, och väljer då bort lightvariatnerna, för att slippa tillsatser. Ofta går det ju väldigt bra att späda ut med mjölk, och då få samma fetthalt ändå.

IngelaMollly sa...

Frida: Du har naturligtvis helt rätt och jag håller med men jag tror jag väntar lite innan jag läser boken jag känner att jag fått min ¨dos¨ för ett tag ;-)