söndag 19 juli 2009

Läsupplevelser och Falkenberg

Bild från Bokus
Sköna söndag igen. Vädret är inte det bästa vilket skapar den bästa förutsättningen för att röja här hemma men det känns inte vidare kul eller lockande...
Nyhetsmorgon lyssnade jag på en intressant diskussion idag. Många kändisar har och kommer i höst att ge ut böcker, såsom Jessica Andersson, Kishti Tomita, Carin Hjulström med flera. En bokförläggare från Bonniers menade på att media i många fall styr, att människor tycker att det är intressant att läsa om kända människor och gärna verk som kändisarna skrivit själva. Författaren Ernst Brunner var bekymrad över att diskussioner om läsning håller på att bli mer ytliga och snuttifierande och att det är en handfull författare i hans krets som numera klarar sig på att leva på sitt författande.
Jag har alltid menat att det är bra så länge man läser något, att ingen ska ¨döma¨ vad som är så kallad rätt läsning. Själv tycker jag om att variera mitt läsande. En person som skriver ¨utmanande¨ böcker är för mig Carl-Johan Vallgren. Vi kommer båda från Falkenberg gick i samma klass under gymnasietiden och umgicks då i samma kretsar. Redan på den tiden skilde han sig från mängden och var oerhört smart. I dagens DN är han med i en mycket intressant artikel, åh vad jag kastas tillbaka och känner igen mig; den lilla lilla staden som ibland nästan kvävde mig då jag var ung. Den var så dyster och deprimerande på vintern för att leva upp på somrarna. På den tiden fanns det inget utrymme för att vara annorlunda och jag tror det var därför som jag flyttade så snabbt som jag gjorde, tyckte aldrig jag passade in där samtidigt som jag fortfarande älskar staden och saknaden av havet är enorm! På sistone tycker jag att mycket har hänt där och jag upplever inte samma instängda känsla som då när jag är där på besök. Vallgrens senaste bok heter Kunzelmann & Kunzelmann. Huvudpersonerna kommer från Falkenberg, många miljöer och platser finns också med i boken.

Uppdaterat kl 19:10: Jag skrev det här inlägget ganska snabbt och vill bara passa på att förtydliga att bokförläggaren också sa i diskussionen att de skönlitterära ¨kvalitetsböckerna¨ aldrig kommer att få stryka på foten för de så kallade ¨populärböckerna¨ för det kommer alltid att finnas en efterfrågan på dem. Och visst är det väl så; ju mer vi läser desto större utmaningar vill vi ju ha, inte sant? =)

12 kommentarer:

anna sa...

jag har inte läst den boken, men den ligger på min ska-lästa-lista. Jag är också egentligen oroad över den utvecklingen att bara s.k kändisar få ge ut böcker och promotas, även om böckerna i många fall bara är skit, men det blir ju lite om att läsa en skvallertidning i bokformat. Därför tror jag att det är viktigt med alternativa utgivningsställen, som Vulkan och liknande.

Linda/ SÖTSUR sa...

Nej, vad kul! Jag har stårr och hållit i den där boken i bokhandeln flera gånger, men det ar aldrig blivit av att jag läst den. Jag älskar däremot Den vidunderliga kärlekens historia.

Sv: Det går hur bra som helst med en bild på tårna. Bara roligt med lite variation:)Det går även bra med bild på flaskan:)

N sa...

Jag har faktiskt inte läst något av honom än. Har boken Den vidunderliga kärlekens historia i bokhyllan, men ännu ej läst den. Har hört att den ska vara riktigt bra. Kanske ska jag läsa den efter boken jag läser nu.
Tycker som du, det viktiga är att man läser och att det inte är riktigt lika viktigt vad. Själv vill jag bli underhållen när jag läser en bok. Glömma vardagen, känna spänning, kärlek, glädje. Är inte så mycket för tunga böcker som är svåra att begripa och som ger en tung och olustig känsla. En bra bok för mig är när man kan lämna vardagen och ge sig in i en annan värld.

Sara sa...

Vad intressant.
Håller verkligen med dig. Det är bättre att läsa något än att inte läsa alls. Har haft den diskussionen i min sommarkurs chick lit också. Vad jag önskar med mitt kommande läraryrke är att väcka läsintresset. Vad som läses känns mindre relevant. Om intresset väcks är ju chansen större att man kommer att läsa fler genrer än bara en, den man just fastade för i början. Läsa är viktigt!

Hihi, kram.

emma-maria sa...

Läsandet fyller nog olika funktioner för olika människor, och olika böcker fyller olika funktioner, och just därför så tror jag att även dokusåpakändisars böcker fungerar på marknaden, de fyller oxå en viss funktion.
Bland det viktigaste kriteriet för mig när jag väljer och läser böcker är språket och den bästa bok jag läst är nog just Carl Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia, den har dessutom allt annat jag vill ha av en bok och ett helt sagolikt språk! Så jag måste nog absolut ta och läsa hans senaste, särskilt om den är i samma klass!

IngelaMollly sa...

Anna: Ja, tycker absolut du ska läsa den =) Håller absolut med dig men samtidigt så finns det ju så många människor som vill ha annan läsning så då borde det ju inte vara någon fara ? ;-)

Lina/Sötsur: Ja, kärlekens historia var underbar, tycker absolut du ska läsa denna, har fått jättefina recensioner. Har mejlat dig =)

N: Vad roligt att du kommenterar =) Tycker absolut du ska läsa
kärlekens historia, en av de bästa böckerna jag läst =) Håller helt med dig beträffande behållning av läsning.

Sara: Visst är det så =) Men det har ju ¨teoretiker¨ som du och jag fattat för länge sedan ;-) Kram!

Emma-Maria: Håller helt med dig; smaken vad gäller läsandet är ju precis som allt annat =) Tycker absolut du ska läsa denna och kärlekens historia är en av den bästa böckerna jag läst =)

Natascha sa...

Oj, det blev lite fel när jag kommenterade igår ser jag. Fick bara med ett N och inte hela namnet. Sorry.

IngelaMollly sa...

Natascha: Ingen fara! Helt ok =) Jag som trodde jag hade fått en ny fan ;-)

elisabet sa...

Har inte läst den boken men det låter som ett bra tips, dock tyckte jag inte alls om den vidunderliga osv. En av mina bästa kompisar är också gammal skolkamrat med honom faktiskt. Är intressant det där med litteraturdiskussioner och förståsigpåare. Visst kan jag bli irriterad på att dåligt skrivna böcker blir publicerade och bästsäljare fast å andra sidan är det väl bättre att folk läser dåliga böcker än inte alls. Jag brukar försöka läsa lite av varje, fast kändisböckerna måste jag erkänna att jag har lite svårt för.

IngelaMollly sa...

Elisabet: Jag håller så med dig! =) Och smaken är ju olika men jag tycker du ska testa hans senaste. På vilken nivå gick de i samma klass? Kan det vara någon jag känner? =)

Eva-Marie sa...

Jättebra inlägg! Gillar Vallgren men har inte läst den senaste boken. Den vidunderliga kärlekens historia var helt fantastisk! Läste faktiskt den en sommar på stranden i ÅHUS. KRAM

IngelaMollly sa...

Eva-Marie: Tack =) Ja visst var kärlekens historia fantastisk!? Tycker absolut du ska läsa den nya =)